12. Jan 2017.. - Hjuman Rajts Voč

Balkan: Zaštita ljudskih prava ključ za napredak ka EU

Na nacionalnim sudovima u Bosni i Hercegovini, Srbiji i na Kosovu ostvaruje se spor napredak po pitanju pravde za ratne zločine. Tužioci za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Srbiji raspolažu nedovoljnim finansijskim sredstvima i nedostatnim kapacitetima za rad na predmetima.

Pogledajte video
14. Dec 2016.. - Beta/N1

Do Nove godine novi tužilac za ratne zločine

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će do Nove godine biti izabran novi tužilac za ratne zločine. Državno veće tužilaca prosledilo je pre dva meseca Vladi Srbije spisak kandidata za novog tužioca za ratne zločine, na kojem su zamenica tužioca za ratne zločine Snežana Stanojković, trenutni rukovodilac Tužilaštvom za ratne zločine Milan Petrović i sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić. Od kada je Vladimiru Vukčeviću, 31. decembra prošle godine, istekao mandat tužioca za ratne zločine, to tužilaštvo nema svog prvog čoveka. Tužilaštvo za ratne zločine osnovano je sredinom 2003. godine. Predsednik Vlade Srbije izjavio je 9. decembra ove godine da će sledeće sedmice biti izabran tužilac za ratne zločine i da je isključiva krivica vlade što se to još nije desilo. On je i ranije, 10. novembra, rekao da će tužilac za ratne zločine biti imenovan naredne nedelje.

Pogledajte video
13. Nov 2016.. - RTS

Šta čeka budućeg tužioca za ratne zločine

Posle gotovo 11 meseci, Srbija bi uskoro trebalo da dobije novog tužioca za ratne zločine. Srbiju na to podsećaju i u novom izveštaju Evropske komisije, kao i haški tužilac Serž Bramerc, koji je o tome govorio pred SB UN. Državno veće tužilaca uputilo je Vladi Srbije pre mesec dana predlog sa tri kandidata, a prema najavi predsednika Vlade novi tužilac biće imenovan tokom nedelje

Pogledajte video
28. Oct 2016.. - Novosti

Bramerc: Izručenje radikala kad tad

Bramerc, koji je boravio u dvodnevnoj poseti Beogradu, je rekao da je od srpskih zvaničnika zatražio dodatne informacije od kojih će zavisiti njegov naredni izveštaj Savetu bezbednosti UN. On smatra da nije dobro što Srbija već duže nema tužioca za ratne zločine bez koga je sprovođenje vladine strategije o procesuiranju ratnih zločina, nemoguća misija.„U zavisnosti od odgovora koje ću u narednim danima dobiti, izveštaj će biti podjednako kritičan kao i prethodni ili ću u njemu izraziti nadu“, rekao je Bramerc.

Pogledajte video
26. Oct 2016.. - Tanjug

Suđenje za zločine u Srebrenici počinje 12. decembra

Početak suđenja osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u Srebrenici danas je zakazan za 12. decembar, pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. U predmetu Srebrenica danas je završeno pripremno ročište, a glavni pretres je određen za 12. i 13. decembar, precizirala je portparol suda Tanja Koljenšić za Tanjug. Pripremno ročište bilo je zatvoreno za javnost i na njemu su se svi optuženi kratko izjasnili da nisu krivi, dok će na suđenju koje će biti javno moći da detaljno iznesu svoju odbranu.

Pogledajte video
12. Oct 2016.. - Tanjug

Miščević: Nepristrasno procesuirati zločince

Šefica Pregovaračkog tima za pristupanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Mišćević izjavila je danas da Srbija želi da uspostavi vladavinu prava koja će biti nepristrasna u procesuiranju onih koji se sumnjiče za ratne zločine, zbog čega je ove godine i usvojena nacionalna strategija koja se bavi tim pitanjem.

Pogledajte video