9. Maj 2017. - Radio Slobodna Evropa

Potvrđena optužnica za zločin u Štrpcima

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog mučenja i ubistava 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine, saopšteno je iz suda.

20. Mar 2017. - Ал Џазира и агенције

Beograd: Nastavak suđenja za zločine u Kravici

Osam pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, tereti se za zločine počinjene nad civilima 1995. godine kod Srebrenice

20. Mar 2017. - Al Jazeera i agencije

Beograd: Odloženo suđenje za zločine u Kravici

Odloženo je suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, optuženih za zločine počinjene nad civilima u selu Kravica kod Srebrenice. Suđenje pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odloženo je za 13. april zbog nedolaska jednog od optuženih.

15. Mar 2017. - Тањуг, Мондо

Oslobođen za ratni zločin, nema svedoka

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske Gorana Šinika optužbi da je ubio civila Marijana Višticu 2. septembra 1992. godine u mestu Bok Jankovac. Kako je objavljeno na sajtu tog suda, ovom odlukom odbijena je žalba tužioca za ratne zločine i potvrđena prvostepena oslobađajuća presuda koju je Šiniku 13. oktobra izreklo Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. On je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbe da je izrvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

7. Mar 2017. - Данас

Danas: Vlada sabotira Poglavlje 23

Odbijanje Vlade Srbije da izabere novog tužioca za ratne zločine blokira većinu aktivnosti koja je predviđena u delu pregovaračkog Poglavlja 23 koje se tiče ratnih zločina, pokazuje izveštaj o napretku koji je početkom godine objavilo Ministarstvo pravde.

27. Feb 2017. - Radio Slobodna Evropa

Supruga ubijenog u Štrpcima: Da je samo zakasnio na voz

Dvadeset tri godine je Koviljka Buzov čekala na mesto gde će suprugu moći da ostavi bar cvet. Oficir nekadašnje JNA Tomo Buzov ubijen je 1993. godine, kada su pripadnici paravojne jedinice bosanskih Srba u mestu Štrpci (BiH) iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar, oteli 19 putnika, tukli ih, opljačkali i na kraju ubili. Svi, osim dvojice, od kojih je jedan Tomo Buzov, poreklom iz Kaštela Novog u Hrvatskoj, bili su Bošnjaci. Ubijeni su zbog "drugačijeg imena", a Tomo Buzov zato što nije ćutao. Njegovo, kao ni tela 15 ubijenih, nikada nije pronađeno. Beograd mu je tek 2016. odao poštu malom spomenom pločom na zgradi u kojoj je živeo.