5. Oct 2016. - Блиц

Nastavljeno suđenje Daliboru Maksimoviću za ratni zločin

Suđenje bivšem pripadniku Vojske RS, Daliboru Dači Maksimoviću (44), za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji opštine Bratunac 1992. godine, nastavljeno je danas pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

2. Oct 2016. - RTS

Izazovi pred novim tužiocem za ratne zločine

Srbija bi uskoro mogla da dobije novog tužioca za ratne zločine. Krajem prošle godine penzionisan je Vladimir Vukčević koji je na čelu te institucije bio od 2003. godine. Državno veće tužilaca poslalo je Vladi listu sa tri kandidata za novog tužioca, a Skupštini su predložili da to pitanje bude rešeno po hitnom postupku. Pravnici smatraju da novog tužioca za ratne zločine očekuje rad na poboljšanju regionalne saradnje, ali i procesuiranje vojnih i policijskih oficira višeg ranga.

20. Sep 2016. - РТВ/Бета

Pripremno ročiste u postupku Srebrenica

Pripremno ročište u postupku "Srebrenica" protiv osam bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske zbog zločina nad civilima zakazano je za danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

20. Sep 2016. - Н1

Pet kandidata za tužioca za ratne zločine

Konačna rang lista kandidata za tužioce za ratne zločine biće poznata u petak, a na preliminarnoj listi nalazi se pet kandidata, preneli su listovi "Politika" i "Večernje novosti".

20. Sep 2016. - РТС/Тањуг

Suđenje za zločine u Srebrenici počinje 26. oktobra

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zakazalo je za 26. oktobar početak suđenja u procesu "Srebrenica" koji se vodi protiv osam bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske zbog optužbi za zločine nad civilima, pošto je danas završeno pripremno ročište.

20. Sep 2016. - Radio Slobodna Evropa

Beograd: Počelo pripremno ročište u postupku 'Srebrenica'

U Specijalnom sudu u Beogradu počelo je pripremno ročište u postupku "Srebrenica" protiv osam bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske zbog zločina nad civilima.

18. Sep 2016. - Тањуг

Kuburović: Na prvoj sednici - izbor tužioca za ratne zločine

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da na prvoj sednici jesenjeg zasedanja parlamenta očekuje izbor tužioca za ratne zločine, ukazujući da to što tužilac još nije izabran dovodi u zaostatak primenu aktivnosti iz Akcionog plana.

8. Sep 2016. - Тањуг

Uskoro kandidati DVT-a za šefove 33 tužilaštva pred Vladom

Na današnjoj sednici doneta je i odluka o predlaganju 22 kandidata za prvi izbor za zamenika javnog tužioca Narodnoj skupštini, po oglasu iz marta 2016. To će biti prvi izbori koji su sprovedeni nakon otvaranja pregovora za Poglavlje 23, što podrzumeva i primenu određenih evropskih strandarda prilikom predlaganja kakndidata za izbor, kao što je na primer profesionalni intgritet, doprinos vladavini prava i slično. Duže vreme se već čeka i izbor za šefa Tužilaštva za ratne zločine, kojim trenutno rukovodi prvi zamenik.