7. Мар 2017. - Данас

Данас: Влада саботира Поглавље 23

Одбијање Владе Србије да изабере новог тужиоца за ратне злочине блокира већину активности која је предвиђена у делу преговарачког Поглавља 23 које се тиче ратних злочина, показује извештај о напретку који је почетком године објавило Министарство правде.

23. Јан 2017. - Дојче Веле

Харадинај ближи Хагу него Београду?

Све се гласније чује да би Рамуш Харадинај из Француске могао да буде изручен Специјалном суду за злочине ОВК. Руководилац српског Тужилаштва за ратне злочине Милан Петровић је за ДW потврдио да постоји та могућност.

9. Јан 2017. - Bлиц, Bета

Петровић: Тужилаштво неће одустати од поступка против Харадинаја

Тужилаштво за ратне злочине неће одустати од поступка против Рамуша Харадинаја све док суд не утврди да ли је одговоран за ратне злочине, изјавио је за београдски дневни лист "Блиц" од уторка руководилац Тужилаштва Милан Петровић

4. Јан 2017. - Инсајдер

Тужилац Петровић за Инсајдер о хапшењу Харадинаја: Осумњичени за ратне злочине не могу бити мирни

Тужилаштво за ратне злочине има отворену истрагу против бившег команданта ОВК-а Рамуша Харадинаја, а у међувремену су прикупљени и нови докази који омогућавају да истрага буде проширена

30. Дец 2016. - Вечерње новости

Над Србима на КиМ 500 нових злочина

У последњем обраћању Савету безбедности УН главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц констатовао је ограничени напредак Тужилаштва за ратне злочине. Током 2016. подигнуто је осам нових оптужница, а у 2015. само две. У овим оптужницама регионална сарадња је била кључ. Истичем случај Сребренице. У предмету "Штрпци" спровели смо додатну истрагу, чији завршетак очекујем ускоро. У предметима ратних злочина које тренутно обрађујемо има око 2.000 жртава

13. Дец 2016. - Тањуг

За фебруар одложен почетак суђења за Сребреницу

Суђење осморици припадника бивше Специjалне бригаде MУП-а Републике Српске оптужених за злочине над цивилима у Сребреници ни данас ниjе почело, jер jе суд од Tужилаштва за ратне злочине затражио да му достави имена и идентитете заштићених сведока. Почетак суђења jе због тога одложен за фебруар, а како jе наjављено, до краjа децембра суд ће упознати браниоце оптужених са идентитетима заштићених сведока, на чему су они и jуче инсистирали. Tако jе почетак суђења одложен за 6, 7, 8. фебруар, а термини су заказни и за 13. и 14. фебруар.

5. Окт 2016. - Блиц

Настављено суђење Далибору Максимовићу за ратни злочин

Суђење бившем припаднику Војске РС, Далибору Дачи Максимовићу (44), за ратни злочин против цивилног становништва на територији општине Братунац 1992. године, настављено је данас пред Одељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду.

2. Окт 2016. - РТС

Изазови пред новим тужиоцем за ратне злочине

Србија би ускоро могла да добије новог тужиоца за ратне злочине. Крајем прошле године пензионисан је Владимир Вукчевић који је на челу те институције био од 2003. године. Државно веће тужилаца послало је Влади листу са три кандидата за новог тужиоца, а Скупштини су предложили да то питање буде решено по хитном поступку. Правници сматрају да новог тужиоца за ратне злочине очекује рад на побољшању регионалне сарадње, али и процесуирање војних и полицијских официра вишег ранга.

20. Сеп 2016. - РТВ/Бета

Припремно рочиште у поступку Сребреница

Припремно рочиште у поступку "Сребреница" против осам бивших припадника Специјалне бригаде Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске због злочина над цивилима заказано је за данас у Специјалном суду у Београду.