20. Сеп 2016. - Н1

Пет кандидата за тужиоца за ратне злочине

Коначна ранг листа кандидата за тужиоце за ратне злочине биће позната у петак, а на прелиминарној листи налази се пет кандидата, пренели су листови "Политика" и "Вечерње новости".

20. Сеп 2016. - РТС/Тањуг

Суђење за злочине у Сребреници почиње 26. октобра

Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду заказало је за 26. октобар почетак суђења у процесу "Сребреница" који се води против осам бивших припадника Специјалне бригаде МУП-а Републике Српске због оптужби за злочине над цивилима, пошто је данас завршено припремно рочиште.

20. Сеп 2016. - Радио Слободна Европа

Београд: Почело припремно рочиште у поступку 'Сребреница'

У Специјалном суду у Београду почело је припремно рочиште у поступку "Сребреница" против осам бивших припадника Специјалне бригаде Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске због злочина над цивилима.

18. Сеп 2016. - Тањуг

Kубуровић: На првоj седници - избор тужиоца за ратне злочине

Mинистарка правде Нела Kубуровић изjавила jе данас да на првоj седници jесењег заседања парламента очекуjе избор тужиоца за ратне злочине, указуjући да то што тужилац jош ниjе изабран доводи у заостатак примену активности из Aкционог плана.

8. Сеп 2016. - Тањуг

Ускоро кандидати ДВT-а за шефове 33 тужилаштва пред Владом

На данашњоj седници донета jе и одлука о предлагању 22 кандидата за први избор за заменика jавног тужиоца Народноj скупштини, по огласу из марта 2016. Tо ће бити први избори коjи су спроведени након отварања преговора за Поглавље 23, што подрзумева и примену одређених европских страндарда приликом предлагања какндидата за избор, као што jе на пример професионални интгритет, допринос владавини права и слично. Дуже време се већ чека и избор за шефа Tужилаштва за ратне злочине, коjим тренутно руководи први заменик.

4. Сеп 2016. - Радио-телевизија Србије (РТС)

Хрватска, универзална надлежност у туђем оку

Малу разлику између хрватског и српског закона премошћују међудржавни споразуми, којима се, између осталог, предвиђа да тужилаштва уступају доказе како би свака држава прва добила могућност да суди свом држављанину. "У случају када дође до уступања доказа предмет се ставља у мировање, уколико нема професионалне реакције. Са друге стране, то не значи да је поступак против тог лица код нас обустављен, напротив ми га и даље сматрамо активним и ми ћемо предузети све оне законске мере да то лице приведемо правди", каже Милан Петровић, руководилац Тужилаштва за ратне злочине.

14. Јул 2016. - Radio Slobodna Evropa

Тужилац Петровић: Хрватски бранитељи и у новим предметима

Србија не намерава да укине закон о универзалној надлежности за ратне злочине у СФРЈ и наставља да га примењује, изјавио је за РСЕ Милан Петровић, руководилац Тужилаштва Србије за ратне злочине. Петровић каже да најаве из Хрватске да ће блокирати евроинтеграције Србије, уколико буде примењивала тај закон, не утичу на рад српског тужилаштва и додаје да постоје актуелни предмети за ратне злочине у којима су осумњичени хрватски држављани.

22. Јун 2015. - Радио Слободна Европа

Зашто у Србији падају пресуде за ратне злочине

Међу предметима који би, иако из других разлога, могли добити другачији епилог је и убиство више од 200 ратних заробљеника на пољопривредном добру Овчара код Вуковара. После 12 година, шесторица окривљених за учешће у овом злочину бране се са слободе пред Апелационим судом, а након што им је укинута правноснажна пресуда којом су били осуђени на по 20 година затвора.