5. Мар 2017.. - Биро за демократију, људска права и рад

Извештај Стејт департмента о стању људских права у Србији у 2016. години - процесуирање ратних злочина

Регионална сарадња у процесуирању ратних злочина и даље је представљала проблем за све државе које су биле умешане у сукобе деведесетих година, укључујући Србију, где је место главног тужиоца за ратне злочине остало упражњено крајем 2015, да би на крају 2016. и даље било непопуњено. Први пут у последњих 10 година, Србија није послала своју делегацију на годишњу регионалну конференцију државних тужилаца из земаља бивше Југославије, која се организује у циљу унапређења прекограничне сарадње у процесуирању ратних злочина.

Погледајте видео
27. Феб 2017.. - Фонд за хуманитарно право

Злочин у Штрпцима – породице лишене правде 24 године

Током децембра 2014. године у сарадњи Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије (ТРЗ) и Тужилаштва Босне и Херцеговине, покренута је истрага против више лица осумњичених за извршење овог злочина. Пред судом Босне и Херцеговине, још у октобру 2015. године почело је суђење десеторици оптужених, међу којима су Лука Драгичевић, командант Вишеградске бригаде ВРС, Бобан Инђић, командант Интервентне чете у Вишеградској бригади, те Гојко Лукић, брат Милана Лукића. Међутим, иако је ТРЗ у марту 2015. године подигло оптужницу против пет лица, она до данас није потврђена.

Погледајте видео
12. Јан 2017.. - Хјуман Рајтс Воч

Балкан: Заштита људских права кључ за напредак ка ЕУ

На националним судовима у Босни и Херцеговини, Србији и на Косову остварује се спор напредак по питању правде за ратне злочине. Тужиоци за ратне злочине у Босни и Херцеговини и Србији располажу недовољним финансијским средствима и недостатним капацитетима за рад на предметима.

Погледајте видео
14. Дец 2016.. - Beta/N1

До Нове године нови тужилац за ратне злочине

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је да ће до Нове године бити изабран нови тужилац за ратне злочине. Државно веће тужилаца проследило је пре два месеца Влади Србије списак кандидата за новог тужиоца за ратне злочине, на којем су заменица тужиоца за ратне злочине Снежана Станојковић, тренутни руководилац Тужилаштвом за ратне злочине Милан Петровић и судија Апелационог суда у Новом Саду Дејан Терзић. Од када је Владимиру Вукчевићу, 31. децембра прошле године, истекао мандат тужиоца за ратне злочине, то тужилаштво нема свог првог човека. Тужилаштво за ратне злочине основано је средином 2003. године. Председник Владе Србије изјавио је 9. децембра ове године да ће следеће седмице бити изабран тужилац за ратне злочине и да је искључива кривица владе што се то још није десило. Он је и раније, 10. новембра, рекао да ће тужилац за ратне злочине бити именован наредне недеље.

Погледајте видео
13. Нов 2016.. - РТС

Шта чека будућег тужиоца за ратне злочине

После готово 11 месеци, Србија би ускоро требало да добије новог тужиоца за ратне злочине. Србију на то подсећају и у новом извештају Европске комисије, као и хашки тужилац Серж Брамерц, који је о томе говорио пред СБ УН. Државно веће тужилаца упутило је Влади Србије пре месец дана предлог са три кандидата, а према најави председника Владе нови тужилац биће именован током недеље

Погледајте видео
30. Окт 2016.. - Инсајдер, Н1

Амбасадор САД за Инсајдер: Случај Битићи је терет за односе САД и Србије, нисмо задовољни резултатима

Амбасадор САД у Србији Кајл Скат каже да САД не врше притисак на Србију због случаја Битићи, али да није задовољан досадашњим исходом истраге коју власти Србије воде.

Погледајте видео
28. Окт 2016.. - Новости

Брамерц: Изручење радикала кад тад

Брамерц, који је боравио у дводневној посети Београду, је рекао да је од српских званичника затражио додатне информације од којих ће зависити његов наредни извештај Савету безбедности УН. Он сматра да није добро што Србија већ дуже нема тужиоца за ратне злочине без кога је спровођење владине стратегије о процесуирању ратних злочина, немогућа мисија.„У зависности од одговора које ћу у наредним данима добити, извештај ће бити подједнако критичан као и претходни или ћу у њему изразити наду“, рекао је Брамерц.

Погледајте видео
26. Окт 2016.. - Тањуг

Суђење за злочине у Сребреници почиње 12. децембра

Почетак суђења осморици припадника Специjалне бригаде MУП-а Републике Српске оптужених за злочине над цивилима у Сребреници данас jе заказан за 12. децембар, пред Oдељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду. У предмету Сребреница данас jе завршено припремно рочиште, а главни претрес jе одређен за 12. и 13. децембар, прецизирала jе портпарол суда Tања Kољеншић за Танјуг. Припремно рочиште било jе затворено за jавност и на њему су се сви оптужени кратко изjаснили да нису криви, док ће на суђењу које ће бити jавно моћи да детаљно изнесу своjу одбрану. Tужилаштво за ратне злочине терети окривљене за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва у саизвршилаштву, док браниоци окривљених оспораваjу њену садржину и прецизност, тврдећи да поjединачне радње за коjе се терете нису jасно дефинисане. У овом поступку планирано jе саслушање многомбоjних сведока и експерата као и извођење других доказа. Oптужница терети Недељка Mилидраговића, Aлексу Голиjанина, Mиливоjа Батинића, Aлександра Дачевића, Бору Mилетића, Jована Петровића, Драгомира Паровића и Видосава Васића. Oни се терете да су у Сребреници починили ратни злочин над цивилним становништвом, тако што су у хангару "Kравице" 14. jула 1995. године убили више стотина муслимана. Mеђу жртвама коjе су убиjене у хангару Kравице до сада jе идентификовано више од 1.300 цивила муслиманске националности чиjи су посмртни остаци пронађени у масовним гробницама Глогова 1 и 2 и Равнице, као и у више секундарних гробница.

Погледајте видео
12. Окт 2016.. - Тањуг

Mишчевић: Непристрасно процесуирати злочинце

Шефица Преговарачког тима за приступање Србиjе Eвропскоj униjи Tања Mишћевић изjавила jе данас да Србиjа жели да успостави владавину права коjа ће бити непристрасна у процесуирању оних коjи се сумњиче за ратне злочине, због чега jе ове године и усвоjена национална стратегиjа коjа се бави тим питањем.

Погледајте видео