Народна скупштина Републике Србије

Радна група за прикупљање чињеница и доказа у расветљавању злочина над припадницима српског народа и осталих националних заједница на Косову и Метохији

Одбор за Косово и Метохију je на седници одржаној 17. октобра 2016. године, донео Одлуку о образовању Радне групе за прикупљање чињеница и доказа у расветљавању злочина над припадницима српског народа и осталих националних заједница на Косову и Метохији, у следећем саставу:

Председавајући:

     - Милован Дрецун, председник Одбора;

Чланови:

     - Горан Богдановић, члан Одбора;
     - Звонимир Стевић, члан Одбора;
     - Мирко Крлић, члан Одбора;
     - Зоран Радојичић, заменик члана Одбора;
     - Драгољуб Станковић, заменик тужиоца за ратне злочине Тужилаштва за ратне злочине, члан;
     - Момчило Стевановић, начелник Службе за откривање ратних злочина у Управи криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова, члан;
     - Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица, члан и Весна Бошковић, саветник у Комисији за нестала лица, заменик члана и
     - Игор Поповић, руководилац Групе за правосуђе, људска права и имовинско-правна питања у Канцеларији за Косово и Метохију, члан.

Министарство правде Републике Србије

Велики значај донаторске заједнице у спровођењу рефoрми

У Палати Србија данас је одржан редовни годишњи Партнерски форум „Координирање донаторске подршке у сектору правосуђа“, који је организовало Министарство правде у сарадњи са Заједничким вишедонаторским повереничким фондом за подршку Сектору правосуђа, у циљу унапређења дијалога релевантних институција правосуђа и донаторске заједнице у Србији.

Скупу су присуствовали министар правде Нела Кубуровић, министар без портфеља задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, помоћник министра правде Чедомир Бацковић и представници донаторске заједнице.

На скупу је истакнут значај донаторских организација у реализацији циљева и рокова који су задати у оквиру процеса европских интеграција и Националне стратегије реформе правосуђа.

Министарка Кубуровић је истакла да реализација тих циљева захтева уску координацију активности и донаторске помоћи у сектору правосуђа, као и унапређење комуникације релевантних институција, како међу собом, тако и са међународним партнерима, пројектима и цивилним друштвом.

„У реформском процесу имамо појачану подршку међународних партнера, пре свега Европске уније, због њиховог разумевања ванредних напора које морамо да улажемо“, истакла је Кубуровић и нагласила да је Министарство правде водећа институција у Сектору, а Европска унија водећи донатор.

Она је додала да Министарство правде тренутно спроводи пројекте који су финансирани из Националних програма за ИПА, али и да сарађује са бројним програмима и пројектима који се финансирају из средстава билатералне подршке.

Кубуровић је указала да приоритети Министарства правде свакако остају благовремено испуњење активности које су зацртане стратешким оквирима, као и њихово периодично ажурирање.

„Од постојећих приоритета, истакла бих повећање ефикасности правосуђа кроз смањење броја предмета, краће трајање судских поступака, унапређење свих правосудних професија, као и успостављање система бесплатне правне помоћи, чиме ће се свим грађанима унапредити приступ правди“, нагласила је Кубуровић.

Кубуровић је указала и на важност Закона о спречавању насиља у породици, чију примену тренутно подржава Британски савет и Програм за развој Уједињених нација у одређеном делу,  као и на важност проширивања сарадње и планирања нових активности обзиром да је почела обука оних који ће непосредно спроводити тај закон.

Она је нагласила да је један од приоритета и даља борба против корупције и да Министарство правде очекује  неопходну подршку када је у питању примена новог Кривичног законика и Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, обука у области финансијских истрага и процесуирања кривичних дела са коруптивним елементима.