7. Mar 2017. - Данас

Danas: Vlada sabotira Poglavlje 23

Odbijanje Vlade Srbije da izabere novog tužioca za ratne zločine blokira većinu aktivnosti koja je predviđena u delu pregovaračkog Poglavlja 23 koje se tiče ratnih zločina, pokazuje izveštaj o napretku koji je početkom godine objavilo Ministarstvo pravde.

27. Feb 2017. - Radio Slobodna Evropa

Supruga ubijenog u Štrpcima: Da je samo zakasnio na voz

Dvadeset tri godine je Koviljka Buzov čekala na mesto gde će suprugu moći da ostavi bar cvet. Oficir nekadašnje JNA Tomo Buzov ubijen je 1993. godine, kada su pripadnici paravojne jedinice bosanskih Srba u mestu Štrpci (BiH) iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar, oteli 19 putnika, tukli ih, opljačkali i na kraju ubili. Svi, osim dvojice, od kojih je jedan Tomo Buzov, poreklom iz Kaštela Novog u Hrvatskoj, bili su Bošnjaci. Ubijeni su zbog "drugačijeg imena", a Tomo Buzov zato što nije ćutao. Njegovo, kao ni tela 15 ubijenih, nikada nije pronađeno. Beograd mu je tek 2016. odao poštu malom spomenom pločom na zgradi u kojoj je živeo.

13. Feb 2017. - Aljazeera Balkans, Agencije

Suđenje za zločin u Srebrenici odgođeno za 20. mart

Suđenje osmerici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad bošnjačkim civilima u Srebrenici je odgođeno za 20. mart pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Suđenje je odgođeno na zahtjev novog branioca optuženog Dragomira Parovića, advokata Vladana Stefanovića, jer nije bio u mogućnosti da se upozna sa spisima predmeta i pripremi odbranu.

6. Feb 2017. - Tanjug, B92

Počelo suđenje za Srebrenicu; Optužnica: 1.313 civila

Zamenik tužioca Vitorović, koji optužnicu zastupa zajedno za zamenikom tužioca Brunom Vekarićem, jutros je na suđenju pročitao imena svih 1.313 žrtava čiji je identitet do sada utvrđen i posmrtni ostaci ekshumirani na više lokaliteta u Bosni i Hercegovini. To su lokacije Glogova, Ravnice, Hangar Kravica, Zeleni Jadar, Zalazje, Pusmulići, Blječeva i Budak.

23. Jan 2017. - Дојче Веле

Haradinaj bliži Hagu nego Beogradu?

Sve se glasnije čuje da bi Ramuš Haradinaj iz Francuske mogao da bude izručen Specijalnom sudu za zločine OVK. Rukovodilac srpskog Tužilaštva za ratne zločine Milan Petrović je za DW potvrdio da postoji ta mogućnost.

30. Dec 2016. - Вечерње новости

Nad Srbima na KiM 500 novih zločina

U poslednjem obraćanju Savetu bezbednosti UN glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc konstatovao je ograničeni napredak Tužilaštva za ratne zločine. Tokom 2016. podignuto je osam novih optužnica, a u 2015. samo dve. U ovim optužnicama regionalna saradnja je bila ključ. Ističem slučaj Srebrenice. U predmetu "Štrpci" sproveli smo dodatnu istragu, čiji završetak očekujem uskoro. U predmetima ratnih zločina koje trenutno obrađujemo ima oko 2.000 žrtava.