13. Dec 2016. - Тањуг

Za februar odložen početak suđenja za Srebrenicu

Suđenje osmorici pripadnika bivše Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u Srebrenici ni danas nije počelo, jer je sud od Tužilaštva za ratne zločine zatražio da mu dostavi imena i identitete zaštićenih svedoka.

12. Dec 2016. - Al Jazeera Balkans/Agencije

Masovna ubistva Srebreničana: Optuženi traže izuzeće sudskog veća

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) zbog masovnih ubistava Srebreničana nije počelo u Specijalnom sudu u Beogradu jer je odbrana zatražila izuzeće sudskog veća.

12. Dec 2016. - Radio Slobodna Evropa

Odložen početak suđenja za Srebrenicu: Proceduralna greška ili opstrukcija odbrane?

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) zbog ratnog zločina nad civilima nakon pada Srebrenice, nije počelo u Specijalnom sudu u ponedeljak, jer je odbrana zatražila izuzeće Sudskog veća. Zastupnici optuženih, koji se terete za učestvovanje u streljanju više stotina Bošnjaka u hangaru „Kravica“, kažu da je Sudsko veće prekršilo procedure, jer odbrani nije dostavilo identitete zaštićenih svedoka. Punomoćnici oštećenih strahuju da je ovo uvod u opstrukciju procesa, a za porodice žrtava ovo je dokaz da pravni sistem u Srbiji ne funkcioniše.

5. Oct 2016. - Блиц

Nastavljeno suđenje Daliboru Maksimoviću za ratni zločin

Suđenje bivšem pripadniku Vojske RS, Daliboru Dači Maksimoviću (44), za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji opštine Bratunac 1992. godine, nastavljeno je danas pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

2. Oct 2016. - RTS

Izazovi pred novim tužiocem za ratne zločine

Srbija bi uskoro mogla da dobije novog tužioca za ratne zločine. Krajem prošle godine penzionisan je Vladimir Vukčević koji je na čelu te institucije bio od 2003. godine. Državno veće tužilaca poslalo je Vladi listu sa tri kandidata za novog tužioca, a Skupštini su predložili da to pitanje bude rešeno po hitnom postupku. Pravnici smatraju da novog tužioca za ratne zločine očekuje rad na poboljšanju regionalne saradnje, ali i procesuiranje vojnih i policijskih oficira višeg ranga.

20. Sep 2016. - РТВ/Бета

Pripremno ročiste u postupku Srebrenica

Pripremno ročište u postupku "Srebrenica" protiv osam bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske zbog zločina nad civilima zakazano je za danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

20. Sep 2016. - Н1

Pet kandidata za tužioca za ratne zločine

Konačna rang lista kandidata za tužioce za ratne zločine biće poznata u petak, a na preliminarnoj listi nalazi se pet kandidata, preneli su listovi "Politika" i "Večernje novosti".

20. Sep 2016. - РТС/Тањуг

Suđenje za zločine u Srebrenici počinje 26. oktobra

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zakazalo je za 26. oktobar početak suđenja u procesu "Srebrenica" koji se vodi protiv osam bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske zbog optužbi za zločine nad civilima, pošto je danas završeno pripremno ročište.

20. Sep 2016. - Radio Slobodna Evropa

Beograd: Počelo pripremno ročište u postupku 'Srebrenica'

U Specijalnom sudu u Beogradu počelo je pripremno ročište u postupku "Srebrenica" protiv osam bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske zbog zločina nad civilima.