18. Sep 2016. - Тањуг

Kuburović: Na prvoj sednici - izbor tužioca za ratne zločine

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da na prvoj sednici jesenjeg zasedanja parlamenta očekuje izbor tužioca za ratne zločine, ukazujući da to što tužilac još nije izabran dovodi u zaostatak primenu aktivnosti iz Akcionog plana.

8. Sep 2016. - Тањуг

Uskoro kandidati DVT-a za šefove 33 tužilaštva pred Vladom

Na današnjoj sednici doneta je i odluka o predlaganju 22 kandidata za prvi izbor za zamenika javnog tužioca Narodnoj skupštini, po oglasu iz marta 2016. To će biti prvi izbori koji su sprovedeni nakon otvaranja pregovora za Poglavlje 23, što podrzumeva i primenu određenih evropskih strandarda prilikom predlaganja kakndidata za izbor, kao što je na primer profesionalni intgritet, doprinos vladavini prava i slično. Duže vreme se već čeka i izbor za šefa Tužilaštva za ratne zločine, kojim trenutno rukovodi prvi zamenik.

4. Sep 2016. - Radio-televizija Srbije (RTS)

Hrvatska, univerzalna nadležnost u tuđem oku

Malu razliku između hrvatskog i srpskog zakona premošćuju međudržavni sporazumi, kojima se, između ostalog, predviđa da tužilaštva ustupaju dokaze kako bi svaka država prva dobila mogućnost da sudi svom državljaninu. "U slučaju kada dođe do ustupanja dokaza predmet se stavlja u mirovanje, ukoliko nema profesionalne reakcije. Sa druge strane, to ne znači da je postupak protiv tog lica kod nas obustavljen, naprotiv mi ga i dalje smatramo aktivnim i mi ćemo preduzeti sve one zakonske mere da to lice privedemo pravdi", kaže Milan Petrović, rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine.

14. Jul 2016. - Radio Slobodna Evropa

Tužilac Petrović: Hrvatski branitelji i u novim predmetima

Srbija ne namerava da ukine zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine u SFRJ i nastavlja da ga primenjuje, izjavio je za RSE Milan Petrović, rukovodilac Tužilaštva Srbije za ratne zločine. Petrović kaže da najave iz Hrvatske da će blokirati evrointegracije Srbije, ukoliko bude primenjivala taj zakon, ne utiču na rad srpskog tužilaštva i dodaje da postoje aktuelni predmeti za ratne zločine u kojima su osumnjičeni hrvatski državljani.

13. Jul 2016. - BIRN Beograd

EU insistira na saradnji Srbije u vezi s ratnim zločinima

Prilikom otvaranja dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije, EU je postavila uslove koje Beograd treba da ispuni, insistirajući na njenu saradnju sa Hrvatskom i Haškim tribunalom po pitanjima ratnih zločina

22. Jun 2015. - Радио Слободна Европа

Zašto u Srbiji padaju presude za ratne zločine

Među predmetima koji bi, iako iz drugih razloga, mogli dobiti drugačiji epilog je i ubistvo više od 200 ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara. Posle 12 godina, šestorica okrivljenih za učešće u ovom zločinu brane se sa slobode pred Apelacionim sudom, a nakon što im je ukinuta pravnosnažna presuda kojom su bili osuđeni na po 20 godina zatvora.