Skip to main content

Ministarstvo pravde Republike Srbije

Ministarstvo pravde Republike Srbije

Veliki značaj donatorske zajednice u sprovođenju reformi

 

Ministarstvo pravde Republike Srbije

 

U Palati Srbija danas je održan redovni godišnji Partnerski forum „Koordiniranje donatorske podrške u sektoru pravosuđa“, koji je organizovalo Ministarstvo pravde u saradnji sa Zajedničkim višedonatorskim povereničkim fondom za podršku Sektoru pravosuđa, u cilju unapređenja dijaloga relevantnih institucija pravosuđa i donatorske zajednice u Srbiji.

Skupu su prisustvovali ministar pravde Nela Kuburović, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović, pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović i predstavnici donatorske zajednice.

Na skupu je istaknut značaj donatorskih organizacija u realizaciji ciljeva i rokova koji su zadati u okviru procesa evropskih integracija i Nacionalne strategije reforme pravosuđa.

Ministarka Kuburović je istakla da realizacija tih ciljeva zahteva usku koordinaciju aktivnosti i donatorske pomoći u sektoru pravosuđa, kao i unapređenje komunikacije relevantnih institucija, kako među sobom, tako i sa međunarodnim partnerima, projektima i civilnim društvom.

„U reformskom procesu imamo pojačanu podršku međunarodnih partnera, pre svega Evropske unije, zbog njihovog razumevanja vanrednih napora koje moramo da ulažemo“, istakla je Kuburović i naglasila da je Ministarstvo pravde vodeća institucija u Sektoru, a Evropska unija vodeći donator.

Ona je dodala da Ministarstvo pravde trenutno sprovodi projekte koji su finansirani iz Nacionalnih programa za IPA, ali i da sarađuje sa brojnim programima i projektima koji se finansiraju iz sredstava bilateralne podrške.

Kuburović je ukazala da prioriteti Ministarstva pravde svakako ostaju blagovremeno ispunjenje aktivnosti koje su zacrtane strateškim okvirima, kao i njihovo periodično ažuriranje.

„Od postojećih prioriteta, istakla bih povećanje efikasnosti pravosuđa kroz smanjenje broja predmeta, kraće trajanje sudskih postupaka, unapređenje svih pravosudnih profesija, kao i uspostavljanje sistema besplatne pravne pomoći, čime će se svim građanima unaprediti pristup pravdi“, naglasila je Kuburović.

Kuburović je ukazala i na važnost Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, čiju primenu trenutno podržava Britanski savet i Program za razvoj Ujedinjenih nacija u određenom delu,  kao i na važnost proširivanja saradnje i planiranja novih aktivnosti obzirom da je počela obuka onih koji će neposredno sprovoditi taj zakon.

Ona je naglasila da je jedan od prioriteta i dalja borba protiv korupcije i da Ministarstvo pravde očekuje  neophodnu podršku kada je u pitanju primena novog Krivičnog zakonika i Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, obuka u oblasti finansijskih istraga i procesuiranja krivičnih dela sa koruptivnim elementima.