Skip to main content

Regionalna konferencija tužilaca o saradnji u procesuiranju ratnih zločina

U Beogradu je u periodu od 10. do 11. oktobra 2022. godine u organizaciji Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije održana Regionalna konferencija tužilaca o saradnji u procesuiranju ratnih zločina.

Tužilaštvo za ratne zločine je iniciralo održavanje ove konferencije u cilju jačanja regionalne saradnje, kao nastavak „Palićkog procesa“, koji je prepoznat od strane međunarodnih institucija kao mehanizam kojim se ojačava saradnja država u regionu u procesuiranju ratnih zločina.

Ova Konferencija održana je uz veliku podršku Organizacije za Evropsku bezbednost i saradnju u Republici Srbiji i Ambasade SR Nemačke u Republici Srbiji.

Konferenciji su prisustvovali: Glavni tužilac Mehanizma za međunrodne krivične sudove, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, tužilaštava iz Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Distrikta Brčko, Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore i Misija Organizacije za Evropsku bezbednost i saradnju u Republici Srbiji, uz učešće Ministra pravde Republike Srbije, predstavnika Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije zamenika republičkog javnog tužioca, ambasadora SR Nemačke u Republici Srbiji, šefa Misije OEBS-a u Republici Srbiji, predstavnika Delegacije EU u Republici Srbiji, predsednika Apelacionog suda u Beogradu, predsednika Višeg suda u Beogradu.

Na Konferenciji je bilo reči o dosadašnjoj saradnji između tužilaštava u regionu. Razgovor se odnosio na razmenu iskustava, probleme u radu kao i glavne korake i pravce saradnje u budućem radu.

Konkretnije teme razgovora odnosile su se na unapređenje zaštite i podrške oštećenima i svedocima i saradnji između službi koje se bave pružanjem pomoći, međusobnoj pravnoj pomoći u predmetima ratnih zločina, ustupanju i preuzimanju krivičnog gonjenja kao i saradnje u otkrivanju sudbine nestalih lica.

Dogovoren je nastavak ove saradnje bilo kroz održavanje ovakvih regionalnih konferencija, bilo kroz bilateralne neposredne kontakte tužilaštava u regionu.

Izraženo je žaljenje što predstavnici Državnog odvjetništa Republike Hrvatske kao i županijskih državnih odvjetništava, zbog zauzetosti nisu prisustvovali ovoj Konferenciji.

 ..

..

..