Skip to main content

SAOPŠTENJE

Vršilac funkcije Glavnog javnog tužioca za ratne zločine, Dušan Knežević predvodio je delegaciju Javnog tužilaštva za ratne zločine koja je dana 17. i 18.09.2024. godine učestvovala u regionalnoj konferenciji tužilaca iz oblasti ratnih zločina, održanoj u Podgorici, Crnoj Gori. Konferencija je održana u organizaciji Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, a realizovana je uz podršku EU i UNDP, u cilju unapređenja saradnje i obezbeđivanja razmene iskustava između tužilaca koji postupaju u predmetima ratnih zločina.

Učešće u navedenoj konferenciji, između ostalog, uzeli su i predstavnici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, na čelu sa Glavnim tužiocem, Seržom Bramercom.

Nakon osvrta na dosadašnji napredak u procesuiranju ratnih zločina, na konferenciji su razmatrani modaliteti daljeg unapređenja postojeće saradnje. U vezi sa tim, glavne teme su obuhvatile pitanje međusobne razmene dokaza, načine za unapređenje postojeće saradnje u pogledu postupanja po zamolnicama, kao i razmatranje modaliteta olakšanog pristupa svedocima i dokazima. Takođe, posebna pažnja posvećena je pitanju međusobnog ustupanja predmeta i procesuiranju predmeta se elementom seksualnog nasilja u oružanom sukobu.   

Redovno učešće Javnog tužilaštva za ratne zločine u regionalnim konferencijama tužilaca jedna je od aktivnosti koje se realizuju sa ciljem dodatnog unapređenja regionalne saradnje i kao takva predviđena je najvažnijim strateškim dokumentima iz oblasti ratnih zločina -Nacionalnom strategijom za procesuiranje ratnih zločina i revidiranom Tužilačkom strategijom za istragu i gonjenje ratnih zločina.