Skip to main content

Objavljena prvostepena presuda za zločin u mestu Kožuhe, opština Doboj

Po optužnici Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, Viši sud u Beogradu - Odeljenje za ratne zločine je dana 15.10.2020. godine, doneo prvostepenu presudu, kojom je okr. Nebojša Stojanović oglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 8 /osam/ godina, zbog krivičnog dela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 144 KZ SRJ.

Radi se o događaju sa početka maja 1992. godine, kada je u mestu Kožuhe, opština Doboj, Bosna i Hercegovina, pomenuti okrivljeni kao pripadnik dobrovoljačke jedinice pri srpskim oružanim formacijama, lišio života ošt. Ivana Sivrića, ratnog zarobljenika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).  

Za okr. Stojanovićem bila je raspisana međunarodna poternica pravosudnih organa Bosne i Hercegovine, konkretno Okružnog suda u Doboju, okrivljeni je uhapšen u Švajcarskoj ali su nadležni organi Švajcarske odlučili da udovolje molbi Republike Srbije za njegovo izručenje našim pravosudnim organima.

Tokom trajanja postupka, ispitani su brojni svedoci kao i veštaci, pri čemu je deo njih bio ispitan putem video konferencijske veze, a deo njih je pristupio u Tužilaštvo za ratne zločine tokom istrage, odnosno u Viši sud u u Beogradu –Odeljenje za ratne zločine, na glavni pretres.