Skip to main content

Објављена првостепена пресуда за злочин у месту Кожухе, општина Добој

По оптужници Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије, Виши суд у Београду - Одељење за ратне злочине је дана 15.10.2020. године, донео првостепену пресуду, којом је окр. Небојша Стојановић оглашен кривим и осуђен на казну затвора у трајању од 8 /осам/ година, због кривичног дела ратни злочин против ратних заробљеника из чл. 144 КЗ СРЈ.

Ради се о догађају са почетка маја 1992. године, када је у месту Кожухе, општина Добој, Босна и Херцеговина, поменути окривљени као припадник добровољачке јединице при српским оружаним формацијама, лишио живота ошт. Ивана Сиврића, ратног заробљеника Хрватског вијећа обране (ХВО).  

За окр. Стojановићем била је расписана међународна потерница правосудних органа Босне и Херцеговине, конкретно Окружног суда у Добоју, окривљени је ухапшен у Швајцарској али су надлежни органи Швајцарске одлучили да удовоље молби Републике Србије за његово изручење нашим правосудним органима.

Током трајања поступка, испитани су бројни сведоци као и вештаци, при чему је део њих био испитан путем видео конференцијске везе, а део њих је приступио у Тужилаштво за ратне злочине током истраге, односно у Виши суд у у Београду –Одељење за ратне злочине, на главни претрес.