Skip to main content

Regionalni sastanak tužilaca posvećen saradnji u procesuiranju ratnih zločina

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije je 20. i 21. septembra 2021. godine bilo domaćin sastanka na visokom nivou tužilaca iz regiona, na temu saradnje u predmetima ratnih zločina.

Na sastanku su učestvovali predstavnici Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Tužilaštva Bosne i Hercegovine, tužioci iz Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta, predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, kao i Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Sastanak je sazvan i organizovan u saradnji sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovogodišnja regionalna konferencija se održava 30 godina od izbijanja prvih konflikata u bivšoj Jugoslaviji. Učesnici konferencije su saglasni u tome da je protok vremena jedan od najvećih izazova u procesuiranju ratnih zločina. Tužioci su saglasni da je nužno odlučno delovanje u cilju rešavanja nagomilanih nerešenih predmeta u ovim krivičnim delima, kao i da je delotvornija regionalna saradnja od ključnog značaja kako bi se udovoljilo zahtevima mnogih žrtava koje još uvek čekaju na pravdu. Konstatovano je da regionalna saradnja u predmetima ratnih zločina nije na zadovoljavajućem nivou i da je poznate probleme koji su remetili ovu saradnju moguće rešavati proaktivnijim, otvorenijim i odlučnijim pristupom. Učesnici su naglasili da su transparentnost, međusobno poverenje i ažurnost u postupanju po zamolnicama i drugim zahtevima za pomoć ključni elementi uspešne regionalne saradnje. Još jedanput su potcrtali svoju snažnu opredeljenost privođenju svih ratnih zločinaca pravdi, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

 

.