Skip to main content

Регионални састанак тужилаца посвећен сарадњи у процесуирању ратних злочина

Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије је 20. и 21. септембра 2021. године било домаћин састанка на високом нивоу тужилаца из региона, на тему сарадње у предметима ратних злочина.

На састанку су учествовали представници Државног одвјетништва Републике Хрватске, Тужилаштва Босне и Херцеговине, тужиоци из Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко Дистрикта, представници Специјалног државног тужилаштва Црне Горе, као и Тужилаштва Међународног резидуалног механизма за кривичне судове. Састанак је сазван и организован у сарадњи са Програмом за развој Уједињених нација (УНДП) уз подршку Владе Уједињеног Краљевства.

Овогодишња регионална конференција се одржава 30 година од избијања првих конфликата у бившој Југославији. Учесници конференције су сагласни у томе да је проток времена један од највећих изазова у процесуирању ратних злочина. Тужиоци су сагласни да је нужно одлучно деловање у циљу решавања нагомиланих нерeшених предмета у овим кривичним делима, као и да је делотворнија регионална сарадња од кључног значаја како би се удовољило захтевима многих жртава које још увек чекају на правду. Констатовано је да регионална сарадња у предметима ратних злочина није на задовољавајућем нивоу и да је познате проблеме који су реметили ову сарадњу могуће решавати проактивнијим, отворенијим и одлучнијим приступом. Учесници су нагласили да су транспарентност, међусобно поверење и ажурност у поступању по замолницама и другим захтевима за помоћ кључни елементи успешне регионалне сарадње. Још једанпут су потцртали своју снажну опредeљеност привођењу свих ратних злочинаца правди, без обзира на њихову националну припадност.

 

.