Skip to main content

Sastanak republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac, tužioca za ratne zločine Snežane Stanojković i glavne tužiteljke Tužilaštva BiH Gordane Tadić

U Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srbije održan je sastanak republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac, tužioca za ratne zločine Republike Srbije Snežane Stanojković i glavne tužiteljke Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić sa saradnicima.

Tužilac za ratne zločine Republike Srbije Snežana Stanojković obavestila je glavnu tužiteljku Gordanu Tadić i delegaciju Bosne i Hercegovine da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu broj KTO-5/21 protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog dela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144 KZ SRJ.

Na osnovu propisa kojima se reguliše regionalna saradnja između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine će Višem sudu u Beogradu - Odeljenju za ratne zločine podneti predlog za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu organima Bosne i Hercegovine.

Kako se radi o pritvorskom predmetu, očekuje se hitno postupanje Višeg suda u Beogradu.

Ovo predstavlja veliki iskorak u saradnji u predmetima ratnih zločina između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije.

Učesnici sastanka su razgovarali o unapređenju regionalne saradnje u svim predmetima,  a naročito predmetima ratnih zločina. Dogovoreno je da će dva Tužilaštva zajedno pregledati sve predmete i razmeniti sve neophodne informacije kako bi oštećeni bili sigurni da će predmeti biti rešeni na profesionalan način, bez obzira u kojoj zemlji se postupak vodi.

Ovakav način rada, kao i regionalnu saradnju u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina  podržao je i glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc na poslednjoj Regionalnoj konferenciji, održanoj u Beogradu 20-21. septembra 2021. godine. ..