Skip to main content

Састанак републичког јавног тужиоца Загорке Доловац, тужиоца за ратне злочине Снежане Станојковић и главне тужитељке Тужилаштва БиХ Гордане Тадић

У Републичком јавном тужилаштву Републике Србије одржан је састанак републичког јавног тужиоца Загорке Доловац, тужиоца за ратне злочине Републике Србије Снежане Станојковић и главне тужитељке Тужилаштва Босне и Херцеговине Гордане Тадић са сарадницима.

Тужилац за ратне злочине Републике Србије Снежана Станојковић обавестила је главну тужитељку Гордану Тадић и делегацију Босне и Херцеговине да је Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије подигло оптужницу број КТО-5/21 против осумњиченог Едина Врања, због кривичног дела ратни злочин против ратних заробљеника из члана 144 КЗ СРЈ.

На основу прописа којима се регулише регионална сарадња између Републике Србије и Босне и Херцеговине, Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима и Уговора између Републике Србије и Босне и Херцеговине о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима, Тужилаштво за ратне злочине ће Вишем суду у Београду - Одељењу за ратне злочине поднети предлог за уступање кривичног гоњења у наведеном предмету органима Босне и Херцеговине.

Како се ради о притворском предмету, очекује се хитно поступање Вишег суда у Београду.

Ово представља велики искорак у сарадњи у предметима ратних злочина између Тужилаштва Босне и Херцеговине и Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије.

Учесници састанка су разговарали о унапређењу регионалне сарадње у свим предметима,  а нарочито предметима ратних злочина. Договорено је да ће два Тужилаштва заједно прегледати све предмете и разменити све неопходне информације како би оштећени били сигурни да ће предмети бити решени на професионалан начин, без обзира у којој земљи се поступак води.

Овакав начин рада, као и регионалну сарадњу у борби против некажњивости ратних злочина  подржао je и главни тужилац Међународног механизма за кривичне судове Серж Брамерц на последњој Регионалној конференцији, одржаној у Београду 20-21. септембра 2021. године. ..