<<< NASLOVNA

 
 

 

 UVOD

 

Sloboda

Šest zemalja zapadnog Balkana se nalazi na različitoj udaljenosti od EU. Evroanalitičari tvrde da bi Srbija tek u martu 2011. mogla da postane kandidat. Prema tom, kažu, „najboljem scenariju“, početak pregovora nastupa 2013, 2014, a ulazak u EU će se pomeriti ka 2020. godini.

Srbija ove godine mora da donese preko stotinu zakona i da do 2012. godine uskladi svoj zakonodavni okvir sa evropskim. Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić kaže da Srbiji na putu ostvarenja tog cilja predstoji usvajanje 200 „evropskih zakona“ godišnje. Tu su, dakako, i pravosudni zakoni.

Glavna prepreka za deblokiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Prelaznog sporazuma između Srbije i EU je saradnja sa Haškim Tribunalom. Holandija je jedina država-članica Unije koja smatra da bez povoljne ocene Serža Bramerca ne treba deblokirati proces približavanja Srbije Uniji, a za povoljnu ocenu traži izručenje Ratka Mladića i, naravno, Gorana Hadžića. Bramerc predaje svoj sledeći izveštaj Savetu bezbednosti u junu.

Kao Glas razuma u ovoj pesimističnoj kratkoj priči zazvučala je konstatacija Florans Artman u Beogradu: „Uslovljavanje je kratkoročna politika, koja nije u skladu sa osnovnim principima EU, poput slobode“.

Kao Glas optimizma i poverenja – izjava Jelka Kacina, specijalnog izvestioca za Srbiju, koji je u Evropskom parlamentu podržao nastojanja da se Srbiji ukinu vize za Evropu ove godine i pohvalio trud Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije da ispuni sva očekivanja Haga i omogući Srbiji da brže krene ka EU „i tako postane motor jačanja napora za uključivanje država regiona u EU”. Par dana kasnije je u Beogradu to i ponovio, a i dodao: Srbija ipak dobro radi u tri segmenta, a to su rad tužioca i Veća za ratne zločine, reforma pravosuđa i Ministarstvo unutrašnjih poslova u kojem „Ivica Dačić dobro koordiniše napore da Srbija sama sebi ukine vize“

Kada bi sutra bio referendum na kojem bi se građani Srbije pitali da li bi glasali za priključivanje EU, 61 procenat bi odgovorio potvrdno. U pitanju je pad u odnosu na, recimo, maj prošle godine, ali je za utehu da još nije porastao broj onih koji bi glasali protiv.


Jasna Šarčević - Janković
 

 

Copyright © Pravda u tranziciji 2005