Skip to main content

Sastanak tužioca za ratne zločine sa NJ.E. Šan Meklaud, ambasadorkom Velike Britanije u Srbiji i sa Fransin Pikap, stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Tužilac za ratne zločine Republike Srbije Snežana Stanojković se sastala sa NJ.E. Šan Meklaud, ambasadorkom Velike Britanije u Srbiji, i sa Fransin Pikap, stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

 Britanska ambasadorka Šan Meklaud i stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap su pozdravile napore Tužilaštva za ratne zločine u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

 Učesnice sastanka su se složile da je osnovni cilj da se obezbedi pravda za žrtve.

 Na sastanku su britanska ambasadorka i stalna predstavnica UNDP uručile Tužilaštvu za ratne zločine opremu za komunikaciju putem video-konferencijske veze. Donirana oprema, koju čine kamera visoke rezolucije, mikrofoni i uređaj za distribuciju signala, može da poveže do šest učesnika sa različitih lokacija u zajednički konferencijski poziv. Ovaj uređaj će omogućiti Tužilaštvu za ratne zločine da uzima iskaze  žrtava i svedoka ratnih zločina koji žive van teritorije Republike Srbije i koji ne mogu da lično pristupe Tužilaštvu. Zahvaljujući komunikaciji putem video-linka povećaće se i efikasnost istraga tokom pandemije kovida 19.

 Ova oprema će dodatno pomoći Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije u komunikaciji i saradnji na istragama sa zemljama u regionu.