Skip to main content

Zaključci sastanaka tužilaca o saradnji u procesuiranju ratnih zločina održanog u Sarajevu 17-19. decembra

Zaključci sastanaka tužilaca o saradnji u procesuiranju ratnih zločina održanog u Sarajevu 17-19. decembra

Od 17. do 19. decembra 2019, glavna tužiteljka Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić bila je domaćin konferencije tužilaca iz regiona posvećene saradnji u predmetima ratnih zločina. Među učesnicima su bili glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dražen Jelenić, tužilac za ratne zločine Republike Srbije Snežana Stanojković, tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc, predstavnici Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, Tužilaštva Distrikta Brčko, kao i kantonalnih i okružnih tužilaštava BiH. Organizator ove konferencije, koja predstavlja nastavak sastanka održanog u maju 2019. u Beogradu, i ovog puta je bio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku vlada Velike Britanije i Italije.

Diskusija je bila posvećena unapređenju regionalne saradnje u predmetima ratnih zločina. Predstavnici tužilaštava izdali su sledeće zajedničko saopštenje koje odražava njihove glavne zaključke i pravce delovanja:

Učesnici sastanka su se saglasili da još uvek postoji veliki broj neprocesuiranih predmeta ratnih zločina, te da je bolja regionalna saradnja od ključnog značaja tza postizanje pravde za žrtve. Tužilaštva su ponovila svoju posvećenost dovođenju pred lice pravde svih počinilaca ratnih zločina bez obzira na nacionalnu pripadnost. 

Osvrnuvši se na napredak učinjen od prethodnog sastanka u Beogradu, učesnici su izrazili spremnost tužilaštava za održavanje zajedničkih tehničkih sastanaka pre nego što započnu proces prenosa predmeta, kako bi razrešili moguće izazove prilikom i nakon prenosa, te obezbedili njihovo uspešno procesuiranje. Takođe je dogovoreno da nakon svakog prenosa postupka mora postojati konstantna komunikacija između tužilaca iz zemlje koja ustupa predmet i iz one koja ga preuzima, kao i njihova uzajamna podrška u svim daljim fazama postupka. Prisutni su obavešteni o započetom procesu prenosa nekih postupaka iz Bosne i Hercegovine u Srbiju, odnosno u Hrvatsku.    

Kako bi se omogućilo uspešno procesuiranje predmeta ratnih zločina putem transfera iz jedne u drugu zemlju, sva tužilaštva zajednički apeluju na oštećene i svedoke da podrže prenos ovih postupaka i pristanu da svedoče u suđenjima u zemljama regiona koje su preuzele njihove predmete. Tužilaštva su se obavezala da ohrabruju svedoke u ustupljenim predmetima i da im pruže svu podršku u okviru svoje nadležnosti. Takođe se apeluje na nadležne državne organe da obezbede uslove u kojima će svedoci imati sve neophodne mere zaštite i odgovarajuću podršku. 

Učesnici su takođe konstatovali izazove koji su se pojavljivali prilikom dosadašnjih prenosa postupaka i saglasili se da je neophodno nastaviti tehničku saradnju sa Tužilaštvom Mehanizma u cilju analiziranja prepreka i problema, te rešavanja spornih pitanja. 

Učesnici su razgovarali i o drugim oblastima unapređenja regionalne saradnje, posebno u pogledu koordinacije istraga ili vođenja zajedničkih istraga u slučajevima gde je to zakonski moguće. Učesnici su se saglasili da bi intenzivnija saradnja među tužilaštvima u fazi pre podizanja optužnice doprinela efikasnosti reševanja konkretnog predmeta i verovatnoći njegovog uspešnog procesuiranja, kako u državi u kojoj se vodi istraga, tako i u onoj koja preuzima postupak. Takođe je zaključeno da nema prepreka za koordinirani rad tužilaštava od najranijih faza postupka, između ostalog preko zajedničkih istražnih timova tamo gde to zakon dozvoljava, kao ni za identifikaciju konkretnih predmeta u kojima bi bili mogući zajednički rad i koordinacija. 

Kao domaćini konferencije, predstavnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine konstatovali su da ovo tužilaštvo ima najveći broj predmeta u radu. Pozvali su druga tužilaštva u regionu da sa njima razmene ažurirane informacije o predmetima u kojima su osumnjičeni ili optuženi nedostupni. Zbog toga je Tužilaštvo BiH predložilo održavanje bilateralnih sastanaka sa tužiocima iz regiona radi utvrđivanja odgovarajuće jurisdikcije za procesuiranje svakog od konkretnih predmeta.