Skip to main content
Назив предмета

Бихаћ I

Број предмета

KTO 3/13

Број жртава

19

Број оптужених лица

1

Ранг оптужених

Нижи војни ранг

Датум подизања отужнице

Фаза поступка

Правноснажно окончан

Трајање поступка од почетка суђења

1 година 8 месеци

Број испитаних сведока

26

Датум и исход првостепене пресуде

Осуђујућа пресуда: 10 година

Датум и исход одлуке Апелационог суда

Осуђујућа пресуда, казна затвора у трајању од 13 година.

Датум и исход пресуде у поновљеном поступку

/

Кривично дело

Pатни злочин против цивилног становништва из члана 142 став 1 КЗ СРЈ у вези члана 22 КЗ СРЈ

Чињенични опис

Суд је нашао да је окривљени, дана 23. септембра 1992. године, заједно са другим војницима ВРС, учествовао у убиству 18 муслиманских цивила у Дуљцима (Бихаћ, БиХ). Окривљени су пуцали у жртве и убадали их ножевима, а затим су лешеве запалили. Један од цивила који је преживео је претрпео трајне повреде.

У Дуљцима је убијено 18 цивила док су брали шљиве под радном обавезом Ратног председништва „Српске Општине Бихаћ“. Међу жртвама су, у највећем броју, жене и старији мушкарци, као и тринаестогодишња девојчица. У пресуди су доказани наводи из оптужнице Тужилаштва за ратне злочине, између осталих и како су AA и његови саучесници, када су видели да се поједини цивили крију у штали, на сеник бацили бомбу, а потом тела убијених ставили на гомилу и запалили. У преживелу Т.Х. која је успела да се спаси бежећи у унутрашњост куће, испалили су више метака из аутоматских пушака.

Процесне напомене

AA који има држављанство Србије тражио је да му се суди у Србији, а злочин у Дуљцима починио је заједно са шест лица, од којих су у међувремену четири правноснажно осуђена, а два преминула.
Тужилаштво је у овај предмет преузело од Кантоналног суда у Бихаћу, на основу Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима и Уговора између Републике Србије и БиХ о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима.
З. Т., Ј. Т., З. Б. и Ţ. Б. су, на основу споразума о признању кривице, за исти злочин правоснажно осуђени пресудом Кантоналног суда у Бихаћу.
Суд у Бихаћу је покренуо поступак и против AA, али је због недоступности органима БиХ, предмет уступљен ТРЗ.

Локација