Skip to main content

В.ф. Главног јавног тужиоца за ратне злочине Снежана Станојковић присуствовала је Регионалној конференцији тужилаца која је одржана у Сарајеву

В.ф. Главног јавног тужиоца за ратне злочине Снежана Станојковић присуствовала је Регионалној конференцији тужилаца која је одржана у Сарајеву, БиХ, дана 18. и 19. септембра 2023. године. Учешће у конференцији, поред представника Јавног тужилаштва за ратне злочине, узели су и представници Државног одвјетништва Републике Хрватске, Специјалног државног тужилаштва Црне Горе, тужилаштава из Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта БИХ, као и Тужилаштва Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (МРМКС).

 

На конференцији се разговарало о досадашњој регионалној сарадњи, препрекама на које су тужилаштва наилазила, о предлозима за решавање и превазилажење проблема који се јављају у пракси, те о посебном значају регионалне и шире међународне сарадње у размени података у поступцима тражења и идентификације несталих лица, које је једно од најзначајних питања. Такође, једна од тема обухватала је пружање помоћи Међународног резидуалног механизма везано за прибављање доказа који су коришћени у Хагу.