Skip to main content

УН мисија на Косову (УНМИК) a

UNMIK

Тужилац за ратне злочине састао се 11.новембра 2004. године са представницима УНМИК-овог правосуђа на челу са Жан Кристијаном Кадијем, замеником специјалног представника генералног секретара за УНМИК, у чијој надлежности је ресор правосуђа и полиције и Томасом Монагханом, директором Одељења за правду УНМИК-а. На састанку је постигнут договор о саслушању сведока који се налазе на територији Косова и Метохује од стране представника правосудних органа Републике Србије као и сведока који се налазе на територији Републике Србије од стране представника УНМИК-овог правосуђа.

До сада је полиција УНМИК-а пружала логистичку подршку представницима правосуђа из Србије, тужиоцу и истражном судији када су одлазили на Косово и када су саслушавали сведоке албанске националности.

Тужилаштво УНМИК-а и ово тужилаштво заједнички раде на расветљавању случаја «Одсечене главе». У питању је ратни злочин који је извршен према заробљеним војницима ВЈ, који су били на одлужењу војног рока 1999. године, а који су починили припадници ОВК, специјалних јединица «Црни орлови» Извршиоци овог злочина налазе се на територији Косова и Метохије, док се сви сведоци налазе на подручју Србије. Сарадња у овом предмету огледа се у томе што истражни органи УНМИК-а заједно са замеником тужиоца за ратне злочине обављају разговоре са сведоцима.