Skip to main content
Назив предмета

Ћушка, Љубенић, Пављан и Захач

Број предмета

КТРЗ 4/10

Број жртава

138

Број оптужених лица

(11)

Ранг оптужених

Средњи војни ранг (АА)
Нижи војни ранг (сви остали)

Датум подизања отужнице

Фаза поступка

Поновљено суђење пред Одељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду укинута првостепена пресуда у целости

Трајање поступка од почетка суђења

У току

Број испитаних сведока

143

Датум и исход првостепене пресуде

AA, AO, AЋ: 20 година
AЉJ: 15 година
AЖ: 12 година
AБ: 10 година
AП: 5 година
AД, AЂ: 2 године
AK, AЛ: ослобађајуће пресуде
AE, AЂ, AЊ: оптужнице повучене

Како је утврђено, интервентни вод, често називан и „Шакали“, састављен од добровољаца, био је део регуларних војних снага. Пресуда је била до сада прва пред Одељењем за ратне злочине којом су припадници Војске Југославије осуђени за протеривање и масовна убиства косовских Албанаца.

Датум и исход одлуке Апелационог суда

Одељење за ратне злочине Апелационог суда у Београду укинуло је својим решењем првостепену пресуду у предмету Ћушка и наложило поновно суђење.

Датум и исход пресуде у поновљеном поступку

/

Кривично дело

Kао саизвршиоци, извршили кривично дело ратни злочин против цивилног становништва из чл. 142 став 1 у вези ca чл. 22 КЗЈ

Чињенични опис

Према оптужници, 14 некадашњих припадника 177. Војнотериторијалног одреда Војске Југославије (познатог под именом „Шакали”) током априла и маја 1999. године, учествовали су у масакрима над косовским Албанцима учињеним у селима Ћушка, Захач, Пављан и Љубенић (Косово). Окривљени су учествовали у убиствима, вршили силовања и уништавали и пустошили имовину цивила. Већина преживелих је напустила своје домове и побегла у Албанију. Бивши вођа „Шакала” АМ познат и као „...”, преминуо је у .... 2005. године.

Процесне напомене

Кључни доказ у предмету је сведочење двојице бивших припадника „Шакала”. ТРЗ спровело је истрагу у блиској сарадњи са Мисијом владавине права Европске уније на Косову (ЕУЛЕКС).

Локација