Skip to main content
Назив предмета

Овчара I (Вујовић и остали)

Број предмета

KTRZ 3/03

Број жртава

200

Број оптужених лица

Мирољуб Вујовић,
Станко Вујановић,
Иван Атанасијевић,
Предраг Милојевић,
Ђорђе Шошић,
Мирослав Ђанковић,
Саша Радак
Милан Војновић
Јовица Перић
Нада Калаба
Милан Ланчужанин
Горан Мугоша,
Предраг Драговић
Предраг Маџарац,
Марко Љубоја,
Вујо Златар,
Слободан Катић
Милорад Пејић

Ранг оптужених

Средњи војни ранг (Вујовић), нижи војни ранг (сви остали)

Датум подизања отужнице

Фаза поступка

другостепена пресуда

Трајање поступка од почетка суђења

13 године 11 месеци

Број испитаних сведока

122

Датум и исход првостепене пресуде

Мирољуб Вујовић, Станко Вујановић, Иван Атанасијевић, Милан Ланчужанин, Предраг Милојевић, Ђорђе Шошић, Мирослав Ђанковић и Предраг Драговић: 20 година;
Јовица Перић, Милан Војновић и Вујо Златар: 15 година;
Предраг Маџарац: 12 година;
Нада Калаба: 9 година;
Горан Мугоша: 5 година;
Марко Љубоја, Слободан Катић: ослобађајућа пресуда.

Датум и исход одлуке Апелационог суда

Укинута пресуда и поновно суђење

Датум и исход пресуде у поновљеном поступку

Мирољуб Вујовић, Станко Вујановић, Иван Атанасијевић, Предраг Милојевић, Ђорђе Шошић, Мирослав Ђанковић, Саша Радак: 20 година
Милан Војновић: 15 година
Јовица Перић: 13 година
Нада Калаба: 9 година
Милан Ланчужанин: 6 година
Горан Мугоша, Предраг Драговић: 5 година
Предраг Маџарац, Марко Љубоја, Вујо Златар, Слободан Катић и Милорад Пејић: ослобађајућа пресуда

Додатне информације

Исход одлуке Апелационог суда - ПРЕСУДА НИЈЕ ПРАВНОСНАЖНА (видети процесне напомене)


Мирољуб Вујовић, Станко Вујановић, Јовица Перић, Предраг Маџарац, Милан Војновић, Милан Ланчужанин, Марко Љубоја, Предраг Милојевић, Вујо Златар, Горан Мугоша, Ђорђе Шошић, Мирослав Ђанковић, Слободан Катић, Предраг Драговић, Саша Радак, Милорад Пејић: пресуда потврђена
Иван Атанасијевић: 15 година
Нада Калаба: 11 година

Апелациони суд је одлучио да од Механизма за међународне кривичне судове (ММКС) затражи транскрипте сведочења сведока "инсајдера".


Након низа ванредних правних лекова које је уложила одбрана, предмет је враћен на жалбени поступак, где је донета другостепена пресуда, којом је:
Вујовић Мирољуб осуђен на казну затвора у трајању од 20 година,
Вујановић Станко на казну затвора у трајању од 20 година
Перић Јовица - ослобађајућа пресуда
Атанасијевић Иван - казна затвора у трајању од 15 година
Војновић Милан - ослобађајућа пресуда.

Кривично дело

Ратни злочин против ратних заробљеника из члана 144 КЗ СФРЈ, у вези члана 22 КЗ СФРЈ

Чињенични опис

Окривљени Мирољуб Вујовић и други, у својству припадника Територијалне одбране Вуковара и добровољачке јединице „Лева Суподерица„ терете се да су, 20/21 новембра 1991. године, починили ратни злочин против ратних заробљеника на пољопривредном добру Овчара, близу Вуковара, Хрватска. Оптужница терети окривљене за убиство, наношење телесних повреда, нечовечно поступање на начин који вређа лично достојанство ратних заробљеника, припадника хрватских оружаних снага који су положили оружје и били одведени из вуковарске болнице ујутру 20. новембра 1991. године. Заробљеници су одведени из болнице од стране припадника ЈНА и касније стављени под контролу припадника Територијалне одбране Вуковара и добровољачке јединице „Лева Суподерица„, који су злостављали заробљенике у хангару на Овчари, а касније су их поделили у групе и одвели до место Грабово, у близини пољопривредног добра Овчара, где су их стрељали. Као резултат тога, 200 људи је убијено и закопано у масовне гробнице, укључујући и две жене, од којих је једна била видно трудна. 193 жртве су до сада идентификоване.

Процесне напомене

Саша Радак, један од окривљених у предмету „Овчара”, поднео је 15. октобра 2010. године уставну жалбу против одлуке Апелационог суда. Три године након подношења уставне жалбе, Уставни суд је донео одлуку закључивши да је Апелациони суд прекршио основно право оптуженог на суђење пред непристрасним судом, као део права на правично суђење. Уставни суд је у својој одлуци навео да она производи правно дејство и на остале окривљене у истом предмету који су претрпели исту повреду. Одлучујуц́и о жалби коју је поднео Радак, Уставни суд је наложио да се предмет врати Апелационом суду ради доношења нове одлуке, али није формално укинуо пресуду Апелационог суда. Иако се одлука Уставног суда односи и на друге окривљене у предмету „Овчара” који су били у истој правној ситуацији као Радак, четири друга окривљена у овом предмету поднели су уставну жалбу по истим основама. Окривљени у предмету „Овчара” недавно су поднели захтев за заштиту законитости, а одлуку о томе доноси Врховни касациони суд (ВКС). Дана 19. јуна 2014. године, одлучујуц́и по захтеву за заштиту законитости, који је одбрана поднела, ВКС је вратио предмет Апелационом суду на поновно одлучивање. Дана 1. децембра 2014. године, Апелациони суд је отворио нови жалбени поступак у предмету „Овчара”.
"Овчара" је први предмет у којем је ТРЗ подигло оптужницу и то још 2003. године. До недавно, то је био најобимнији предмет ратних злочина процесуиран у Србији с обзиром на број жртава (200) и оптужених (18). Правноснажном пресудом донетом 2010. године осуђено је 13 лица, док их је петоро ослобођено. Међутим, након низа ванредних правних лекова које је уложила одбрана, предмет је враћен на жалбени поступак где се и сада налази. Међународни кривични суд за бившу Југославију (МКСЈ) је због злочина на Овчари судио некадашњим официрима ЈНА Милету Мркшићу, Веселину Шљиванчанину и Мирославу Радићу.
На рочишту одржаном 10. и 11. маја 2016. године, Апелациони суд је одлучио да од Механизма за међународне кривичне судове (ММКС) затражи транскрипте сведочења сведока "инсајдера". Овај сведок је сведочио како у поступку наведеним официрима ЈНА пред МКСЈ, тако и пред судом у Србији у овом поступку, а у вези злочина на Овчари.

Локација